
Tradiții locale de Paște – Blaj
Înroșitul ouălor de Paște este un obicei cunoscut în zona noastră din vremuri străvechi. Semnificația acestuia este legată de momentul răstignirii Mântuitorului Iisus Hristos pe cruce.
La Blaj, acest obicei este păstrat cu sfințenie de fiecare familie creștină. Obiceiul face ca întreaga familie să participe la înroșirea ouălor.
Mama strânge, de-a lungul anului, foile uscate de ceapă roșie și albă și le pune la fiert, într-un vas cu apă.
Copiii strâng din grădina frunze, iarbă, flori, pentru a orna ouăle.
Bunicile și nepoții leagă ouăle în ciorapi vechi, lipind frunzele și le introduc în zeama de ceapă.
Se fierb timp de 15 minute. Dupa îndepărtarea ciorapului și a ierburilor, ouăle sunt unse cu o bucățica de slănină. Vor avea un luciu aparte.
Ouăle așezate într-un coș sunt duse la biserică în noaptea de Înviere, pentru a fi sfințite.
Voi păstra acest obicei și-l voi duce mai departe, așa cum au făcut bunicii și părinții mei.
Denisa Maria Vargu
Clasa a V-a