Tăurile Roșiei Montane

Tăurile Roșiei Montane

In  comuna noastră, Roșia Montană, s-au format în timp,  peste  105 tăuri, lacuri sau stăvilare, care se mai pot recunoaște azi în partea nordică a comunei, lângă poalele masivelor: Zanoaga, Gârda, Rotundu, în partea estică a comunei, în preajma masivelor Virș, Curmătura, Poieni, Sulley și Ghergheleu, și mai multe în partea sudică a comunei, în preajma masivelor Cârnic, Cârnicel, Cetate, Carpeni și Tille. Cele mai importante  dintre  tăuri sunt:

Tăul Țarinii, aflat pe malul drept al Vaii Roșiei, este situat în satul cu același nume fiind  alimentat de  două pâraie. Este prevăzut cu un dig din  zidărie de piatră lung de 150 m, iar pentru reglarea debitului de apă furnizată este  prevăzut, la mijlocul digului, cu o galerie subterană armată în beton, lungă de 15 m. Tăul a primit aspectul actual în anul 1914.

Tăul cel Mare, situat în partea estică a comunei, are o formă neregulată, cu două prelungiri, suprafața totală de circa 40000 m2 și volumul de 20000 m3 . Este alimentat de trei pâraie izvorâte din masivele Rotundu, Vârși și Sulley. Apa este rezultată și din ploi și zăpezi. Ca orice tău artificial este prevăzut cu un baraj foarte mare și rezistent.

Taul Brazi, singurul în preajma căruia s-a amenajat și un punct turisic, și-a dobândit numele după vegetația specifică de conifere. Este alimentat de 4 parâiașe în partea estică si sud-estică, unul avandu-și obarșia în Tăul Anghel. Se presupune ca amenajarea lui datează din timpul împaratesei Maria Tereza.

Tăurile Roșiei Montane sunt considerate monumente ale naturii.

La Roșia Montană sunt multe alte tăuri impresionante prin frumusetea lor, prin felul cum s-au format și a peisajului pitoresc care așteaptă sa fie vizitate.