Stația meteorologică

Stația meteorologică

Comuna noastră nu se mândrește doar cu cea mai veche tradiție în minerit, ori cu cele mai frumoase peisaje naturale, ci și cu stația meteorologică.

Aceasta este situată la aproximativ 3 km de centrul localitații  Roșia Montană, pe creasta vârfului Rotundu, din Muntii Metaliferi. Din   punct de vedere administrativ este situată pe teritoriul localitații Roșia Montană, aparținând  județului  Alba.

Stația are următoarele  coordonate geografice: latitudine 46ᴼ19’și longitudine 23ᴼ08’; altitudine platformă 1196 m și altitudine  barometru 1192,96 m. Ea a fost inființată la data de 1 ianuarie 1983, funcționând până astăzi. Platforma stației meteo este de tip standard.  In jurul platformei se gasește spre NE, N si NV, la o distanță de 40-60 m, liziera pădurii, care nu este ridicată peste nivelul platformei. Spre S, la 50 m de platformă este plasată clădirea stației. Solul este de tip brun roșcat, iar în ceea ce privește vegetația întâlnim aici pașuni alpine. Datorită situării pe creastă, reteaua hidrografică este săracă, începând să apară izvoare pe toti versanții, în general, cu un debit sărac.

De la  stația meteorologică se oferă o panoramă incredibil de frumoasă celor care se aventurează până în vârf de munte.