Piatra Corbului și Piatra Despicată

Piatra Corbului și Piatra Despicată

Rezervația geologică Piatra Corbului este o rezervație naturală mixtă, care a fost declarată monument al naturii. Este situata în sudul comunei Roșia Montană pe versantul sudic al masivului Cârnic. Ocupă o suprafață de 5 hectare, la o altitudine cuprinsă între 950 și 1100 m, fiind  protejată de lege din anul 1969.

Piatra Corbului a devenit în timp un real simbol pentru Roșia Montană. Excavațiile în stancă atestă existența mineritului antic și a galeriilor de origine romană. Este situată la o altitudine de 1000 m și reprezintă unul dintre cele mai vizitate locuri din Roșia Montană. Ceea ce atrage atenția turiștilor este forma inedită a acestei stânci de dacit. Exploatarea intensă din trecut a creat un contur care ne  duce cu gândul la capul unui corb. Piatra Corbului este deopotrivă monument istoric și monument al naturii. Ea  are un potențial cultural și turistic foarte mare, cei care vin aici oprindu-se întotdeauna să admire acest monument al naturii.

Piatra Despicată este o altă formațiune geologică protejată. Este situată foarte aproape de Piatra Corbului, între masivele Cârnic și Cetate. Aceasta este formată dintr-o stâncă imensă, separată de sol și formată dintr-un tip de rocă care nu se gasește prin aceste locuri. Proveniența stâncii este necunoscută.

Legenda spune că Piatra Despicată a fost scapată de un uriaș ce o purta pe brațe peste Muțtii Apuseni cu mii de ani în urmă. Explicația științifică este aceea că un bloc de andezit a fost aruncat în acest loc, în urma unei erupții vulcanice petrecute acum câteva milioane de ani. Piatra Despicată este unul dintre cele mai captivante și mai importante obiective turistice din zonă.