Muzeul Mineritului de la Roșia Montană

Muzeul Mineritului de la Roșia Montană

Muzeul Mineritului de la Roșia Montană a fost inființat între 1970 – 1979. El  a devenit un simbol al acestei zone cu mare potențial turistic.
Se află în apropierea fostei exploatări miniere. Complexul muzeistic  cuprinde: expoziția tehnică în aer liber, lapidarul și galeriile romane.

Cele mai interesante sunt  fostele galerii romane, formate din tuneluri subterane  lungi de zeci de kilometri. Galeriile romane de aici pot fi vizitate astăzi pe o lungime de aproximativ 100 m. Se compun din diferite secțiuni cu o înalțime de 1,80 m. Galeriile traversează mai multe filoane aurifere și prezinta diferite moduri de exploatare ale aurului, existente de-a lungul secolelor. Galeriile romane de formă trapezoidală au fost săpate numai cu dalta și ciocanul. Acolo unde roca a fost prea dură s-au folosit focul, apa și oțetul, procedeu utilizat în vederea slăbirii rezistenței rocii.

In  expozitia din aer liber se pot  admira  monumente istorice și unelte pentru minerit, găsite de arheologi în ruinele fostului oraș și construcțiile folosite pentru separarea aurului de piatră, numite „șteampuri”. Acestea erau alimentate cu apă din lacuri artificiale de acumulare numite „tăuri”.

Galeriile Romane  rămân  dovada  vie a geniului tehnic roman, care de aproape 2000 de ani atrag  admirația tuturor vizitatorilor.