Copil ca tine sunt și eu

Copil ca tine sunt și eu

Astăzi vreau sa vă spun un secret, dar cu condiția să îl spuneți tuturor prietenilor voștri. Unii dintre voi poate îl bănuiți, dar eu știu cu siguranță: oamenii mari sunt și ei tot copii. Ne-au spus-o chiar ei.

 

“Jocul este forma cea mai înaltă a cercetării” a spus Albert Einstein, un geniu care nu a incetat niciun moment sa cerceteze, deci sa se joace ca oricare alt copil. Fizician teoretician celebru si deținator al Premiului Nobel pentru Fizică, Albert Einstein a contribuit decisiv prin lucrarile sale știintifice la dezvoltarea fizicii. Autor al teoriei relativitații restranse, care unește mecanica cu electromagnetismul, dar si al teoriei relativitații extinse, o nouă teorie a gravitației, Albert Einstein este poate cel mai mare fizician din istoria omenirii.

 

“Fiecare copil este un artist”. O stim chiar de la Pablo Picasso, unul dintre cei mai cunoscuți si compleți artisti ai acestei lumi. Pictor, sculptor, poet, grafician si ceramist, Pablo Picasso a demonstrat, prin ceea ce a trait si a creat, ca orice mare artist este si ramane un copil.

 

“Copilaria este inima tuturor varstelor”. Am aflat asta de la Lucian Blaga, ale carui poezii cu totii le veti studia in liceu. Filosof, jurnalist, poet, profesor universitar si diplomat roman, Lucian Blaga a fost o minte stralucită si cu siguranța a avut dreptate cand a scris urmatoarele versuri: “Copilul rade: Intelepciunea si iubirea mea este jocul”.

 

“Cand nu mai esti copil, ai murit de mult”. Numai un artist nemuritor precum Constantin Brancusi ar fi putut sa spuna asta. Veți vedea chiar voi ca a avut dreptate atunci cand, mai devreme sau mai tarziu, veți admira măcar unele dintre operele sale, cum ar fi Coloana Infinitului, Masa Tăcerii, Muza Adormita, Pasărea Maiastra, Domnisoara Pogany sau Fata de Copil.

 

Am ales doar cateva citate despre copilărie, un demers foarte simplu, pentru ca toți oamenii mari nu au incetat niciodată sa fie copii si nu au uitat niciodată cat de fericiți au fost in primii ani ai vieții. Sunt sigura ca si voi ați observat asta la adulții cu care interactionați zilnic. Sa stiți că parinții vostri, oameni maturi, incă se joaca impreună cu voi nu doar pentru ca asa va doriți voi, ci pentru ca este una dintre marile lor bucurii. Sa stiți si ca doamnele invatațoare sau profesoare, care v-au instruit cu atata dragoste, se bucură atat de mult cand primesc flori pentru ca au in continuare sensibilitatea unui copil. Sa stiți ca si eu am ramas un copil, ca fiecare dintre voi. Chiar cand scriu aceste randuri pentru voi, ma opresc din cand in cand si il intreb pe prietenul meu Codita, de ce nu este cuminte si de ce s-a urcat din nou pe lustră. Iar el imi raspunde vesel ca face asta pentru ca este fericit si pentru ca el este un perus jucaus, un papagal de talie mica, cu o coadă lunga si supla, cu un penaj minunat colorat si cu niste ochi atat de blanzi. Iar fericirea lui ma face si pe mine fericită.

Am scris cele de mai sus pentru a vă spune ca noi, oamenii mari, stim ca voi sunteți acum la cea mai frumoasă varstă a vieții si poate cel mai important cadou primit de la viată este tocmai copilaria. Nu va grabiți si incercați sa va bucurați cat mai intens de anii copilariei. Copil ca tine sunt si eu, dar din pacate nu mai am varsta voastră. Desi mi-as dori foarte mult asta.

 

Liliana Alexandru

Expert publicistică/publicitate B1
Iunie 2019