Biserica Ortodoxă din satul Vârtop

Biserica Ortodoxă din satul Vârtop

Dacă v-ați propus să vizitați monumentele istorice din Roșia Montană, nu ezitati să vizitați și Biserica Ortodoxă din satul Vârtop, un frumos locaș de cult construit în 1864 de către preotul Gligor Ioan împreună cu locuitorii satului.

Preotul, neavând copii, a investit toți banii săi în construirea bisericii. Rămas orfan, când a plecat în armată a lăsat în grija preotului o doniță plină cu zloți (galbeni). La încheierea stagiului militar se întoarce acasă și se duce la preot să-și ia banii înapoi. Acesta îi dă bani, doar  cu o condiție, să ia de soție una dintre fetele lui, iar cu banii să construiască o biserică în satul natal și să devină preot. Îi indeplinește dorința, astfel el se face preot și construiește biserica, iar socrul lui îi dă în pastorire satele: Vârtop, Gârda și Soal. În timpul păstoririi lui, gasește o comoară   îngropată despre care se spunea ca ar fi blestemată. Cu toate acestea, folosește banii de aur,  construind școala din Vârtop și Cărpiniș. Ajungând la batranețe îi propune învățătorului din sat să rămâna preot în locul lui. Astfel, în 1906 se instalează preot Ioan David. Acesta demolează biserica veche, lăsând doar turnul mare, reconstruind-o din temeli. In anii șaizeci este sfințită și dată în folosință.

În anul 2005 este din nou renovată și modernizată, atât in interior cât și în exterior, iar cine trece pragul acestei biserici rămâne plăcut impresionat, de aceea nu ezitați să o vizitați.